Skip to main content

Komende evenementen

Enzymen: geknipt voor de zuivel - Voorjaarssymposium 2019

Promotie banner VJS 2019Dit symposium vond plaats op 11 april j.l. bij DSM in Delft.

Tijdens het voorjaarssymposium bij DSM in Delft hebben we aandacht besteed aan enzymen die in zuivel aanwezig zijn van nature en enzymen die gebruikt worden om specifieke functionele, sensorische of nutritionele doelstellingen te bereiken. Ook werd duidelijk dat voor het reinigen van processen enzymen kunnen worden ingezet. 

 

Allereerst de complimenten voor DSM Food Specialties voor de perfecte organisatie op de locatie. Gewapend met onze toegangs- barcode arriveerden we bij de poort van de Biotech Campus Delft, van DSM Food Specialties. De barcode is wel symbolisch voor de professionele werkwijze van DSM waar we deze 11 april 2019 kennis mee hebben kunnen maken. Het Genootschap bleek een ‘eigen’ portier te hebben die de barcode scande en ons doorstuurde naar het juiste gebouw.

In het nieuwe Biotechnology center werden we welkom geheten door Dirk Lippits van DSM. Peter de Jong (NIZO, Van Hall Larenstein) opende de reeks presentaties met een uitleg over functionaliteiten van enzymen in melk en hoe deze enzymen in verdere processen toepasbaar zijn. Hij sprak over het belang van de beheersing van enzymactiviteit voor de stabiliteit van bijvoorbeeld UHT behandelde zuivelproducten. Pim van Hee (DSM) vervolgde het symposium met een uitleg hoe DSM met enzymen een belangrijke bijdrage levert aan processen in de gehele zuivelketen. Hierbij kunnen we denken aan toepassingen om silage te verbeteren op het melkveebedrijf, tot diverse enzymtoepassingen zoals lactase en stremsel die gebruikt worden in de zuivelfabriek. De enzymen van DSM worden voor een groot deel in zuivel gebruikt, maar ook in bv de werelden van bakkerij en brouwerij. Volgens Pim van Hee is de gehele marktwaarde op dit moment € 300 miljoen. DSM staat vooraan als het gaat om innovatie op het gebied van enzymtoepassingen voor de levensmiddelensector.

Na de lunch en de algemene ledenvergadering werd het programma vervolgd. Bas Kuipers (FrieslandCampina) heeft ons veel geleerd over GOS (Galacto-Olisaccharides). Deze structuren hebben een belangrijke nutritionele waarde in babyvoeding. GOS worden geproduceerd met behulp van enzymen die de suikerstructuren (lactose) knippen en op unieke wijze weer aan elkaar koppelen zodat een specifiek mengsel van oligosaccharides ontstaat. De toenemende mate van specificiteit van de enzymen maakt een veel nauwkeuriger productie van GOS mogelijk. Een heel andere toepassing van enzymen in de zuivelindustrie is het gebruik van enzymen voor reiniging van de fabrieksomgeving. Sandy te Poele (Diversey) legt uit dat enzymen voor reiniging een nog veel grotere markt zijn dan de enzymen die gebruikt worden bij de bereiding van zuivelproducten. Met name voor reiniging van membranen, waar de traditionele factoren als hete loog niet toepasbaar zijn, bieden enzymen uitkomst. Aspecifieke enzymen hebben een breed bereik om (met name) eiwitten af te breken. Daarnaast is er bij enzymatische reiniging een veel geringere impact op de watervervuiling; sterker nog, iedere waterzuivering is hier blij mee. Gert van den Hoven (DSM) vertelt als afsluiter over de enzymtoepassing die de kaasmakers het beste kennen: stremsel. Hij bracht onder de aandacht dat niet alleen de gewenste eigenschappen van de kaas, maar ook de verwerking van de wei moet worden meegenomen bij het kiezen van een bepaald stremsel.

Voorafgaand aan de gebruikelijke borrel, aangeboden door DSM, kregen we een kijkje in de keuken van het gloednieuwe laboratorium van DSM Food specialties. Tijdens de rondleiding door medewerkers van het laboratorium bleef geen vraag onbeantwoord.
Kortom, we danken DSM voor de uitnodiging aan het Genootschap ter bevordering van melkkunde om op deze geslaagde dag te gast te zijn.