menu
  • Home
  • Het genootschap
  • Symposia
  • P. Walstra prijs
  • Lid worden
  • Contact
  • Leden login

Realisatie: FrissIT

Breadcrumbs

  • U bevindt zich hier:  
  • Home
  • Symposia
  • Aankondigingen
  • Najaarssymposium 2023 - Daarom is onze zuivel veilig!
  • Presentaties
  • Verslagen
  • Aankondigingen

Najaarssymposium 2023 - Daarom is onze zuivel veilig!

Tweet

NJS 2023 Daarom is onze zuivel veilig

 

Het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde is trots om ons volgende symposium aan te kondigen dat in het teken staat van voedselveiligheid. In samenwerking met Qlip zullen we ingaan op verschillende inzichten in voedselveiligheid van zuivel en zuivelalternatieven. 
Het symposium vindt plaats bij: Qlip laboratorium aan de Oostzeestraat 2a, 7202 CM Zutphen.

Programma

Het detail programma ziet er als volgt uit:

13:30 – 14:00 Inloop met koffie en thee

14:00 – 14:10 Jan Bobbink – Qlip

14:10 – 14:40 Emerging contaminants in the Dairy Industry – how to be prepared (NL) | Ellen de Ree – Royal FrieslandCampina 

14:40 – 15:10 Ontwikkelingen voedselveiligheidsanalyse | Ruben de Vries – Qlip 

15:10 – 16:10 Excursie en koffie

16:10 – 16:40 ALV

16:40 – 17:10 Listeria in zuivel | Karin Beekmann – NIZO 

17:10 – 17:40 Challenges and tool to assess microbiological hazards in plant-based food (NL) | Masja Nierop Groot – WUR-WFBR  

17:40 – 18:00 Melkverwerking, producten en voedselveiligheid in andere landen | Betsie Slaghuis - PUM

18:00 – 19:00 Borrel en diner

19:30 Einde

 

Voor meer informatie en aanmelden ga naar www.genootschapmelkkunde.nl

De kosten van het symposium (incl. koffie en thee en diner) bedragen €55 voor leden, €80 voor niet leden, €20,- voor studenten en ereleden zijn gratis.

Bent u nog geen lid? Meldt u zich eerst hier aan als lid! Daarna kunt u zich als lid registreren voor het symposium.


Presentatie 1: Emerging contaminants in the Dairy Industry – how to be prepared (NL)

Ellen de Ree – Royal FrieslandCampina

Ellen is kwaliteitsleider met meer dan 25 jaar ervaring in kindervoeding en zuivelindustrie in verschillende functies in internationale bedrijven. Specialist in Voedselveiligheid, zowel inhoudelijk als cultureel. Gepassioneerd om relevante voedselveiligheidskwesties te begrijpen, continue te verbeteren en bewustzijn te brengen bij alle collega’s binnen een organisatie.

Samenvatting: In deze presentatie wordt uitgelegd waarom we binnen de Nederlandse zuivelketen, alhoewel deze een van de meest veilige en gecontroleerde ter wereld is, nog steeds te maken hebben met nieuwe (chemische) gevaren. Welke gevaren zijn dit, hoe ontstaan deze en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden.

 

Presentatie 2: Ontwikkelingen voedselveiligheidsanalyse

Ruben de Vries – Qlip

Ruben de Vries is Manager Innovation and Business Development bij Qlip B.V. Hij is vanuit die rol betrokken bij diverse innovatieprojecten op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid in de zuivelketen. Voorheen werkte hij als onderzoekscoördinator voedselveiligheid bij de Nederlandse zuivel organisatie.

Samenvatting: Ruben de Vries spreekt over het voedselveiligheidssysteem in de Nederlandse zuivel. Door de gehele keten spannen partijen zich in om te waarborgen dat zuivelproducten veilig zijn. Deze keten is continu in ontwikkeling. Ook neemt de kennis over voedselveiligheid nog steeds toe, ontwikkelt de regelgeving, met als gevolg dat producenten uitgedaagd blijven worden om aantoonbaar veilige producten te leveren. Laboratoriumanalyses spelen hierbij een belangrijke rol. Wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied?

 

Presentatie 3: Listeria in zuivel 

Karin Beekmann – NIZO

Karin is projectmanager en expert op het gebied van levensmiddelen microbiologie bij NIZO met ruime ervaring op het gebied van zowel voedselveiligheid als voedsel bederf. Veel expertise op het gebied van voorspellende microbiologie en het ontwikkelen en gebruiken van modellen voor het waarborgen van voedselkwaliteit en voedselveiligheid.

Samenvatting: In deze presentatie wordt het voorkomen van de voedselpathogeen Listeria monocytogenes in kaas besproken. Moeten we ons zorgen maken om dit micro-organisme in verschillende soorten kaas? En hoe kunnen we de veiligheid van verschillende soorten kazen evalueren en waarborgen? Deze presentatie zal ook ingaan op een door NIZO ontwikkeld voorspellend model om een snelle indicatie te krijgen van de risico’s op Listeria uitgroei in kaas.

 

Presentatie 4: Challenges and tool to assess microbiological hazards in plant-based food (NL) 

Masja Nierop Groot – WUR-WFBR

Dr. Masja Nierop Groot is a senior scientist in microbiology leading the expertise field Applied Food Microbiology at Wageningen Food & Biobased Research. She obtained her MSc degree in Food Science at Wageningen University and a PhD degree (microbiology) at Wageningen University. Her research activities focus on control of foodborne spoilage and pathogenic micro-organisms along the food production chain

Samenvatting: New plant-based commodities are increasingly appearing in the supermarkets. Plant based ingredients may not be new but their use in new product formulations may introduce new microbiological hazards. Plant-derived side streams of food production processes may be re-introduced in new food products and need evaluation of the microbiological risks associated. Hazard identification and risk assessment tools specific for plant-based products will aid in identifying potential microbiological risks at an early stage in the development of new products. This contribution will discuss the microbiological challenges and tools in development at WUR to aid in safe development. (NB, presentatie wordt in het Nederlands gesproken)

 

Presentatie 5: Melkverwerking, producten en voedselveiligheid in andere landen 

Betsie Slaghuis - PUM

Betsie is sinds 2011 werkzaam voor de PUM en gaat ongeveer twee keer per jaar op missie. Daarnaast werkt ze bij de RVO als adviseur op het gebied van innovaties in de levensmiddelensector. In het verleden heeft ze bij ASG van de WUR gewerkt als onderzoeker op het gebied van rauwe melk.

Samenvatting: Tijdens de lezing zal een uitleg gegeven worden over PUM; de organisatie, de werkwijze en de verschillende sectoren. Daarna zullen er enkele ervaringen gedeeld worden over de zuivelsector aan de hand van foto’s

Evenement Eigenschappen

Datum 5 oktober 2023
Einddatum 5 oktober 2023
Max. deelnemers 100
inschrijven kan tot 27 september 2023
Prijs per persoon €55 voor leden, €80 voor niet-leden, €20 voor studenten, ere-leden gratis.
Locatie Qlip Laboratorium Zutphen
  • Inschrijven
  • Nodig vriend uit
  • Terug

Secretariaat

Wim Engels
NIZO food research BV
Postbus 20
6710 BA Ede

 

 

 

e:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Redactie

 De redactie bestaat uit de volgende leden:

  • Tineke van der Haven,
  • Betsie Slaghuis
  • Martin Warmerdam
  • Yves De Groote 

Lidmaatschap

Voor slechts 25 euro per jaar bent u lid van Het Genootschap.

  • Toegang tot het besloten gedeelte van de website;
  • Deelname aan symposia tegen gereduceerd tarief;

Interesse? Wordt ook lid!

  • Home
  • Het genootschap
  • Symposia
  • P. Walstra prijs
  • Lid worden
  • Contact
  • Leden login

Realisatie: FrissIT

Back to top