Najaarssymposium 2023 - Daarom is onze zuivel veilig!
Het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde is trots om ons volgende symposium aan te kondigen dat in het teken staat van voedselveiligheid. In samenwerking met Qlip zullen we ingaan op verschillende inzichten in voedselveiligheid van zuivel en zuivelalternatieven.
Het symposium vindt plaats bij: Qlip laboratorium aan de Oostzeestraat 2a, 7202 CM Zutphen.
Programma
Het detail programma ziet er als volgt uit:
13:30 – 14:00 Inloop met koffie en thee
14:00 – 14:10 Jan Bobbink – Qlip
14:10 – 14:40 Emerging contaminants in the Dairy Industry – how to be prepared (NL) | Ellen de Ree – Royal FrieslandCampina
14:40 – 15:10 Ontwikkelingen voedselveiligheidsanalyse | Ruben de Vries – Qlip
15:10 – 16:10 Excursie en koffie
16:10 – 16:40 ALV
16:40 – 17:10 Listeria in zuivel | Karin Beekmann – NIZO
17:10 – 17:40 Challenges and tool to assess microbiological hazards in plant-based food (NL) | Masja Nierop Groot – WUR-WFBR
17:40 – 18:00 Melkverwerking, producten en voedselveiligheid in andere landen | Betsie Slaghuis - PUM
18:00 – 19:00 Borrel en diner
19:30 Einde
Voor meer informatie en aanmelden ga naar www.genootschapmelkkunde.nl
De kosten van het symposium (incl. koffie en thee en diner) bedragen €55 voor leden, €80 voor niet leden, €20,- voor studenten en ereleden zijn gratis.
Bent u nog geen lid? Meldt u zich eerst hier aan als lid! Daarna kunt u zich als lid registreren voor het symposium.
Presentatie 1: Emerging contaminants in the Dairy Industry – how to be prepared (NL)
Ellen de Ree – Royal FrieslandCampina
Ellen is kwaliteitsleider met meer dan 25 jaar ervaring in kindervoeding en zuivelindustrie in verschillende functies in internationale bedrijven. Specialist in Voedselveiligheid, zowel inhoudelijk als cultureel. Gepassioneerd om relevante voedselveiligheidskwesties te begrijpen, continue te verbeteren en bewustzijn te brengen bij alle collega’s binnen een organisatie.
Samenvatting: In deze presentatie wordt uitgelegd waarom we binnen de Nederlandse zuivelketen, alhoewel deze een van de meest veilige en gecontroleerde ter wereld is, nog steeds te maken hebben met nieuwe (chemische) gevaren. Welke gevaren zijn dit, hoe ontstaan deze en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden.
Presentatie 2: Ontwikkelingen voedselveiligheidsanalyse
Ruben de Vries – Qlip
Ruben de Vries is Manager Innovation and Business Development bij Qlip B.V. Hij is vanuit die rol betrokken bij diverse innovatieprojecten op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid in de zuivelketen. Voorheen werkte hij als onderzoekscoördinator voedselveiligheid bij de Nederlandse zuivel organisatie.
Samenvatting: Ruben de Vries spreekt over het voedselveiligheidssysteem in de Nederlandse zuivel. Door de gehele keten spannen partijen zich in om te waarborgen dat zuivelproducten veilig zijn. Deze keten is continu in ontwikkeling. Ook neemt de kennis over voedselveiligheid nog steeds toe, ontwikkelt de regelgeving, met als gevolg dat producenten uitgedaagd blijven worden om aantoonbaar veilige producten te leveren. Laboratoriumanalyses spelen hierbij een belangrijke rol. Wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied?
Presentatie 3: Listeria in zuivel
Karin Beekmann – NIZO
Karin is projectmanager en expert op het gebied van levensmiddelen microbiologie bij NIZO met ruime ervaring op het gebied van zowel voedselveiligheid als voedsel bederf. Veel expertise op het gebied van voorspellende microbiologie en het ontwikkelen en gebruiken van modellen voor het waarborgen van voedselkwaliteit en voedselveiligheid.
Samenvatting: In deze presentatie wordt het voorkomen van de voedselpathogeen Listeria monocytogenes in kaas besproken. Moeten we ons zorgen maken om dit micro-organisme in verschillende soorten kaas? En hoe kunnen we de veiligheid van verschillende soorten kazen evalueren en waarborgen? Deze presentatie zal ook ingaan op een door NIZO ontwikkeld voorspellend model om een snelle indicatie te krijgen van de risico’s op Listeria uitgroei in kaas.
Presentatie 4: Challenges and tool to assess microbiological hazards in plant-based food (NL)
Masja Nierop Groot – WUR-WFBR
Dr. Masja Nierop Groot is a senior scientist in microbiology leading the expertise field Applied Food Microbiology at Wageningen Food & Biobased Research. She obtained her MSc degree in Food Science at Wageningen University and a PhD degree (microbiology) at Wageningen University. Her research activities focus on control of foodborne spoilage and pathogenic micro-organisms along the food production chain
Samenvatting: New plant-based commodities are increasingly appearing in the supermarkets. Plant based ingredients may not be new but their use in new product formulations may introduce new microbiological hazards. Plant-derived side streams of food production processes may be re-introduced in new food products and need evaluation of the microbiological risks associated. Hazard identification and risk assessment tools specific for plant-based products will aid in identifying potential microbiological risks at an early stage in the development of new products. This contribution will discuss the microbiological challenges and tools in development at WUR to aid in safe development. (NB, presentatie wordt in het Nederlands gesproken)
Presentatie 5: Melkverwerking, producten en voedselveiligheid in andere landen
Betsie Slaghuis - PUM
Betsie is sinds 2011 werkzaam voor de PUM en gaat ongeveer twee keer per jaar op missie. Daarnaast werkt ze bij de RVO als adviseur op het gebied van innovaties in de levensmiddelensector. In het verleden heeft ze bij ASG van de WUR gewerkt als onderzoeker op het gebied van rauwe melk.
Samenvatting: Tijdens de lezing zal een uitleg gegeven worden over PUM; de organisatie, de werkwijze en de verschillende sectoren. Daarna zullen er enkele ervaringen gedeeld worden over de zuivelsector aan de hand van foto’s
Evenement Eigenschappen
Datum | 5 oktober 2023 |
Einddatum | 5 oktober 2023 |
inschrijven kan tot | 28 september 2023 |
Max. deelnemers | 100 |
Prijs per persoon | €55 voor leden, €80 voor niet-leden, €20 voor studenten, ere-leden gratis. |
Locatie | Qlip Laboratorium Zutphen |