Lustrum voorjaarssymposium 2023 - 115 jaar (smaak)beleving! - Culinair met Zuivel
Het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde bestaat 115 jaar! Op deze bijzondere dag steken we de handen uit de mouwen en bereiden we ons eigen diner op unieke wijze met de collega’s van SmaakPark Ede. We gaan aan de slag met texturen, smaakontwikkelingen, ruiken, proeven en gaan bijzondere gerechten maken.
Het symposium vindt plaats bij: SmaakPark, Ede
Programma
09:30 – 10:00 Inloop met koffie en thee
10:00 – 10:15 Welkom
10.15 – 11:00 Smaak met microben: over hoe wij onderzoek doen naar innovatieve zuivel fermentaties | Christian Weij – SmaakPark Ede
11:00 – 11:45 Chew on it! From food structure to sensory perception and health | Markus Stieger – Wageningen University
11:45 – 12:30 Algemene Leden Vergadering
12:30 – 14:00 Lunchpauze
14:00 – 14:45 Hoe tegemoetkomen aan de vraag naar lekkere desserts in de horeca markt? | Sofie Depraetere – Royal FrieslandCampina
14:45 – 17:15 Kookworkshop – SmaakPark Ede
17:15 – 19:00 Diner
Voor meer informatie en aanmelden ga naar www.genootschapmelkkunde.nl
De kosten van het symposium (incl. koffie en thee, lunch en avondeten) bedragen €55 voor leden, €80 voor niet leden, ereleden gratis.
Bent u nog geen lid? Meldt u zich eerst hier aan als lid! Daarna kunt u zich als lid registreren voor het symposium.
Alleen het symposium bijwonen (tot 14:45 uur) voor gereduceerd tarief, of ben je student? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Presentatie 1: Smaak met microben: over hoe wij onderzoek doen naar innovatieve zuivel fermentaties
Christian Weij, SmaakPark Ede
Christian is auteur van 2 fermentatieboeken, "Verrot lekker" en "Verrot gezond" en de derde onderweg, manisch creatief, eigenaar, grondlegger en creatief brein van het SmaakPark in Ede, dé duurzame en culinaire hotspot op de Veluwe.
Samenvatting: Melk bevat veel bestanddelen waar micro-organismen gek op zijn. Het is niet voor niks dat bijna alle zuivel die we in Europa kennen eten of drinken gefermenteerd is. Dit zijn eeuwenoude processen die meestal per ongeluk ontstaan zijn en gedaan worden door bacteriën uit de omgeving waar dit zuivelproduct oorspronkelijk vandaan komt. Maar wat gebeurt er nou als je micro-organismen uit een andere omgeving aan melk toevoegt? Christian gaat het laten zien, ruiken en proeven.
Presentatie 2: Chew on it! From food structure to sensory perception and health
Markus Stieger, Wageningen University
Markus Stieger is Professor holding a personal chair for Food Oral Processing at Wageningen University, Division of Human Nutrition & Health and the Food Quality and Design group (The Netherlands). His research focuses on the impact of food oral processing behavior on sensory perception, food intake and food digestion. The aims of his research are to generate knowledge on how food structures are formed and how food oral processing transforms those structures into sensory perception, how food products can be designed which modulate oral processing behaviour and regulate energy intake and how food oral processing contributes to food digestion and metabolism. He is appointed as visiting Professor at Zhejiang Gongshang University in Hangzhou, China and is associate editor of Food Hydrocolloids and the Journal of Texture Studies. At Wageningen University he teaches undergraduate and postgraduate courses. He has been (co-)promotor of 18 PhD students and currently supervises 10 PhD students. He co-authored over 130 publications and holds 2 patents
Samenvatting: The presentation outlines how the oral breakdown of food structures triggers sensory and texture sensations and how this knowledge can be applied to develop heathy and sustainable foods. The presentation describes how modulation of food properties such as its texture and shape can be used to steer eating behaviours and regulate food intake.
Presentatie 3: Hoe tegemoetkomen aan de vraag naar lekkere desserts in de horeca markt?
Sofie Depraetere – Royal FrieslandCampina
Sofie is afkomstig uit België (Leuven) en daar ook gestudeerd: Bio – ingenieurswetenschappen en daarna een doctoraat behaald aan de KU Leuven. 15 jaar werkzaam bij FrieslandCampina Professional R&D te Lummen als productontwikkelaar en vanaf dit jaar als Expert room.
Samenvatting: FrieslandCampina Professional probeert in te spelen op de vragen en trends in de professionele horeca markt met name op vlak van desserten door gemakkelijke, kwalitatieve desserts aan te bieden die ook snel door een minder geschoold personeel bereid kunnen worden.
Evenement Eigenschappen
Datum | 20 april 2023 |
Einddatum | 20 april 2023 |
Max. deelnemers | 75 |
inschrijven kan tot | 6 april 2023 |
Prijs per persoon | €55 voor leden, €80 voor niet-leden, ere-leden gratis. |
Locatie | SmaakPark Ede |