Najaarssymposium 2022 - No cows today! - Melk en zuivelproducten van andere dieren dan koeien
Op 6 oktober 2022 vindt het najaarssymposium van het Genootschap ter bevordering van Melkkunde plaats bij kaasmakerij Henri Willig in Katwoude. Tijdens dit symposium gaan we ons verdiepen in melk van dieren anders dan koeien. Hierbij kunnen we denken aan geiten en schapen, maar ook aan bijvoorbeeld waterbuffels. Wat zijn de verschillen in samenstelling tussen de verschillende soorten melk? En welke kansen en uitdagingen biedt dit bij de verwerking van de melk tot producten? Bij dit symposium kijken we zowel naar de technologische eigenschappen bij kaasmaken en verpoederen van de melk. Daarnaast werpen we een blik op de markt: welke producten kennen we in binnen- en buitenland, en waarom zijn deze geliefd bij de consument?
Programma
10:30 – 11:00 Inloop
11:00 – 11:10 Opening symposium
11:10 – 11:30 Introductie Kaasmakerij Henri Willig - Martin Willig
11:30 – 12:00 Zoveel dieren, zoveel verschillende melk - Kasper Hettinga, Wageningen Universiteit
12:00 – 12:30 Algemene ledenvergadering
12:30 – 13:30 Lunchpauze
13:30 – 14:00 Baby- en kindervoeding op basis van geitenmelk: de eigenschappen - Paula Keijzer, Ausnutria
14:00 – 14:30 Kaasmaken van geiten- en schapenmelk: kansen en uitdagingen - Eric-Jan Diederix, Kaasmakerij Henri Willig
14:30 – 15:00 De Buffelmelk boerderij - Arjan Swinkels, De Stoerderij
15:00 – 16:00 Rondleiding Kaasmakerij Henri Willig
16:00 – 17:00 Afsluiting en borrel
Presentatie 1: Kaasmakerij Henri Willig - Martin Willig, Kaasmakerij Henri Willig
Martin Willig is financieel manager bij Kaasmakerij Henri Willig. Als jongste zoon van oprichter Henri Willig is Martin al jaren betrokken binnen het bedrijf, in diverse functies.
Samenvatting: Martin Willig zal het bedrijf van Kaasmakerij Henri Willig, en de locatie in Katwoude introduceren. Kaasmakerij Henri Willig staat bekend om zijn veelheid aan verschillende soorten kazen, waarvan een groot aandeel op basis van geiten- en schapenmelk. Deze worden op unieke wijze vermarkt in Nederland en in het buitenland. In Katwoude komt de gehele productieketen samen op één plek, van veehouderij tot aan de verkoop van de kaas, en alles wat daar tussenin gebeurt.
Presentatie 2: Zoveel dieren, zoveel verschillende melk - Kasper Hettinga, Wageningen Universiteit
Dr. ir. Kasper Hettinga is Universitair hoofddocent Zuivelkunde bij Wageningen University and Research.
Samenvatting: Alle zoogdieren geven melk. De samenstelling van deze melk kan enorm verschillen tussen verschillende dieren. Kasper Hettinga legt uit wat deze verschillen zijn, en met name hoe deze verschillen biologisch verklaard worden. Hij zal ingaan op dieren die niet commercieel gemolken worden, die soms extreme gehaltes van bepaalde bestanddelen in hun melk hebben. Uiteraard komen ook de meer reguliere soorten melk zoals geiten- en schapenmelk aan bod, en waarin de functionele en smaakbepalende bestanddelen hierin verschillen van koemelk.
Presentatie 3: Baby- en kindervoeding op basis van geitenmelk: de eigenschappen - Paula Keijzer, Ausnutria
Paula Keijzer is levensmiddelentechnoloog en werkt als Projectmanager R&D bij Ausnutria met focus op Research/Processing. Na 5 jaar in een sauzenfabriek en 15 jaar bij NIZO is ze in een warm (geitenmelk) bad gesprongen bij Ausnutria.
Samenvatting: Ausnutria is overtuigd van de unieke eigenschappen van geitenmelk. Daarom zet Ausnutria al ruim tien jaar geitenmelkproducten op de markt en wordt er dagelijks gewerkt aan het uitbreiden van kennis over o.a. de samenstelling van geitenmelk. De kernactiviteit is de ontwikkeling en productie van baby- en kindervoeding op basis van geitenmelk. Tijdens de presentatie zal informatie worden gegeven over het productieproces van baby- en kindervoeding, de samenstelling en eigenschappen van geitenmelk en laat Paula Keijzer zien wat geitenmelk zo’n interessant product maakt.
Presentatie 4: Kaasmaken van geiten- en schapenmelk: kansen en uitdagingen - Eric-Jan Diederix, Kaasmakerij Henri Willig
Eric-Jan Diederix is Plant manager bij Kaasmakerij Henri Willig sinds 2008. Daarvoor is hij in diverse andere functies actief geweest binnen de zuivelindustrie.
Samenvatting: van geiten- en schapenmelk worden kazen gemaakt met een typerend geur- en smaakprofiel. Niet alleen de gewenste eigenschappen voor de consument, maar ook de technische verwerkbaarheid verschilt sterk van die van koemelk. Het maken van geiten- en schapenkaas is dan ook een vak apart. Eric-Jan Diederix vertelt over de mogelijkheden en uitdagingen hierbij, zoals de effecten van de melksamenstelling op de procesbaarheid van de melk.
Presentatie 5: De Buffelmelk boerderij en producten - Arjan Swinkels, de Stoerderij
Arjan Swinkels is sinds 2015 boer en eigenaar van Waterbuffelboerderij De Stoerderij in Son en Breugel.
Samenvatting: Waterbuffelboerderij De Stoerderij is een boerderij met hele stoere waterbuffels. De familiekudde tel circa 100 waterbuffels en deze lopen het hele jaar door buiten in diverse weilanden in Son en Breugel, vlakbij Eindhoven. Bij De Stoerderij worden de waterbuffels gemolken en de stieren gehouden voor het vlees. Arjan Swinkels zal vertellen over zijn bedrijf en de grote portfolio die De Stoerderij de laatste jaren heeft ontwikkeld: oa. buffelmozzarella, yoghurt, roomijs, paneer en harde kaas. www.destoerderij.nl
Evenement Eigenschappen
Datum | 6 oktober 2022 |
Einddatum | 6 oktober 2022 |
inschrijven kan tot | 29 september 2022 |
Max. deelnemers | 100 |
Prijs per persoon | €55 voor leden, €80 voor niet-leden en €20 voor studenten, ere-leden gratis. |
Locatie | Henri Willig |