Voorjaarssymposium 2019: "Enzymen: geknipt voor de zuivel"
INSCHRIJVEN KAN ONDERAAN DEZE PAGINA
In de zuivel wordt veelvuldig gebruik gemaakt van enzymen. We kunnen ze inzetten om specifieke functionele, sensorische of nutritionele doelstellingen te bereiken. Kaas zouden we niet kennen zonder enzymen. Maar ook nieuwe producten worden mogelijk gemaakt door enzymen, zoals lactosevrije melk, of kindervoeding met functionele koolhydraten. Ook bevat melk zelf verschillende enzymen. Liggen daar eigenlijk nog kansen? Tijdens dit symposium bij DSM in Delft gaan we hier dieper op in.
Dit symposium is helemaal vol! Aanmelden kan helaas niet meer.
Programma:
10:00 - Ontvangst met koffie en thee bij DSM, Alexander Fleminglaan 1 te Delft
10:30 - Welkomstwoord voorzitter
10.45 - Enzymen in melk (Prof. Peter de Jong, Principal Scientist Processing – NIZO Food Research, Van Hall Larenstein)
11:15 - Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van enzymen in zuivel (Dr. Pim van Hee, Innovatiemanager – DSM Food Specialties)
12:00 - Lunch
13:00 - Algemene ledenvergadering
13:30 - Galacto-Oligosacchariden (GOS) in kindervoeding (toepassing: kindervoeding) (Dr. Bas Kuipers, R&D Project Leader - FrieslandCampina)
14:00 - Reiniging met behulp van enzymen in de zuivelfabriek (Dr. Sandy te Poele, R&D project manager - Diversey)
14:30 - Pauze
15:00 - Stremsel in kaas (Gert van de Hoven, Kaas expert – DSM Food Specialties)
15:30 - Rondleidingen
17:00 - Borrel (alcoholvrij)
18:00 - Einde symposium
Inhoud presentaties:
Presentatie 1: Prof. Peter de Jong, PhD - Enzymen in melk
Peter de Jong is Principal Scientist, NIZO food research, Lector Dairy Process Technology Van Hall Larenstein University of Applied Sciences.
Samenvatting van de presentatie: Dat enzymen en zuivel nauw met elkaar verbonden zijn mag geen verrassing heten. Melk zit namelijk vol met enzymen, die allemaal een eigen functionaliteit hebben. In deze lezing wordt gesproken over de verschillende enzymen in melk. Welke functionele eigenschappen hebben deze enzymen? In deze lezing worden voorbeelden behandeld van de waarde van zuivel-eigen enzymen in de zuivelindustrie van vandaag.
Presentatie 2: Dr. Pim van Hee, PhD - Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van enzymen in zuivel
Pim van Hee is 13 jaar werkzaam bij DSM. Na functies in product- en procesontwikkeling, en R&D-project management te hebben bekleed, is hij sinds vier jaar innovatiemanager van het DSM-zuivel portfolio.
Samenvatting van de presentatie: Enzymen hebben een breed toepassingsgebied in zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kaas, gefermenteerde melk maar ook zuivel alternatieven. Eén van de meest bekende toepassingen is het gebruik van stremsel bij de kaasbereiding. Er zijn echter nog veel meer (minder) bekende toepassingen. Enzymen worden breed ingezet voor het veranderen van producteigenschappen zoals textuur, smaak, kleur, stabiliteit en procesverbetering. In deze lezing wordt ingegaan op specifieke trends zoals het gebruik van enzymen voor het verhogen van proces efficiëntie, verhogen van de zoetkracht en ‘label-friendly’ oplossingen.
Presentatie 3: Dr. Bas Kuipers - De rol van enzymen in de productie van Galacto-Oligosacchariden
Bas Kuipers is Projectmanager R&D Ingredients bij FrieslandCampina.
Samenvatting van de presentatie: Sinds de marktintroductie in de jaren ’90 worden galacto-oligosacchariden (GOS) breed toegepast in nutritionele formuleringen zoals babyvoeding. De rol van enzymen is cruciaal in de productie van GOS. Deze rol van enzymen op de samenstelling van GOS zal verder worden toegelicht. Daarnaast zal inzicht gegeven worden hoe de introductie van GOS een sterke aanzet is geweest tot verder (wetenschappelijk) onderzoek op het gebied van: functionaliteit, enzymkarakterisering, nieuwe enzymen, enzymmodificaties en nieuwe processen om GOS te produceren.
Presentatie 4: Dr. Sandy te Poele – Reiniging met behulp van enzymen in de zuivelfabriek
Sandy te Poele is R&D Projectmanager Bij Diversey Mannheim.
Samenvatting van de presentatie: Zuivelprocessen zoals membraanfiltratie vragen om effectieve reiniging om aan kwaliteits- en voedselveiligheidsstandaarden te voldoen. Enzymen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen, door vervuilingen zoals eiwitresiduen af te breken. Enzymen zijn dus niet enkel relevant voor de eigenschappen van zuivelproducten, maar ook in de procesomgeving.
In deze lezing wordt stilgestaan bij de toepassing van enzymen bij reiniging van de procesomgeving, en bij de technologie die achter de reinigingsmechanismen schuil gaat.
Presentatie 5: Gert van den Hoven – Stremsel in kaas
Gert van den Hoven is Kaas expert bij DSM Food Specialties.
Samenvatting van de presentatie: Kaas is een explosie van enzymen. In deze lezing ligt de focus op het stremsel-enzym. Dit enzym staat volop in de aandacht bij de kaasmakers. Het traditionele dierlijke stremsel staat maatschappelijk ter discussie. De groeiende vraag naar vegetarisch, Kosher en Halal kaas en wei zorgt voor een snelle groei van microbiële stremsels. Recent is daar ook de vraag naar benzoaat-vrije wei bijgekomen. Dit houdt in dat stremsels zonder het conserverende benzoaat dienen te worden geproduceerd. De rol van het stremsel in kaas zal worden toegelicht en er wordt ingegaan op welke parameters en hoe deze de functionaliteit van het stremsel-enzym in kaas beïnvloeden.
Na inschrijven ontvangt u een bevestiging meer additionele informatie. Afmelden voor het symposium nadat u zich heeft opgegeven kan enkel tot en met de uiterste inschrijfdatum, na deze datum ontvangt u geen restitutie meer van uw inschrijfgeld.
Evenement Eigenschappen
Datum | 11 april 2019 |
Einddatum | 11 april 2019 |
inschrijven kan tot | 28 maart 2019 |
Max. deelnemers | 80 |
Prijs per persoon | Niet leden € 65. Leden €40. Studenten en gepensioneerde leden € 20. Ere-leden gratis. |
Locatie | DSM Food Specialties |