genmelkkundevoorjaarssymp2012De Pieter Walstraprijs is dit jaar gewonnen door Dr. Eveline Fredrick. De Vlaamse voedingswetenschapper die verbonden is aan de universiteit van Gent kreeg de prijs uitgereikt tijdens het voorjaarssymposium van het Genootschap ter bevordering van Melkkunde in Wageningen.

Fredrick ontving de prijs vanwege haar onderzoek naar de rol van vetzuren bij de vetkristallisatie van room. Het proefschrift dat zij daarover schreef was volgens de jury vorig jaar de beste internationale wetenschappelijke publicatie over zuivelonderzoek.  “De mooie combinatie van wetenschappelijke diepgang en de praktische toepasbaarheid heeft de doorslag gegeven”, motiveerde de jury de uitverkiezing. De jury waardeerde daarnaast het proefschrift van Dr. Gao Ran uit Nieuw-Zeeland en een publicatie in het toonaangevende tijdschrift PLoSONE van de Nederlander Dr. Kasper Hettinga met een speciale oorkonde.

De Pieter Walstra-prijs is vorig jaar ingesteld door de Nederlandse Zuivel Organisatie om het internationale wetenschappelijk onderzoek naar zuivel te stimuleren. De tweejaarlijkse prijs, waaraan een geldbedrag van 3.000 euro is verbonden, is nu voor de eerste maal uitgereikt.

De Wageningse professor Pieter Walstra, produceerde wetenschappelijk onderzoek dat fundamenteel van aard was maar dat ook sterk geïnspireerd was door de praktijk. De resultaten van zijn onderzoek hebben zowel het Nederlandse zuivelonderzoek als het zuivelbedrijfsleven, dat de wetenschappelijke inzichten implementeerde, een prominente plaats in de wereld opgeleverd. De jury van de Pieter Walstraprijs bestaat uit voorzitter Prof.dr.ir. Tiny van Boekel, prof. dr. ir. Gert Jan Hiddink en dr. Lucien Harthoorn