Leden login

Nederlandse zuivel: kennis van nu, kansen voor de toekomst - voorjaarssymposium 2018

Tour Kaasmarkt Gouda
In een zomerse sfeer vindt de ontvangst plaats op een plein voor de LichtFabriek in Gouda. Zo’n zeventig deelnemers hebben zich gemeld voor het jubileumprogramma van het 110-jarige Genootschap. Een wandeltour met deskundige gidsen door Oud Gouda en over de traditionele kaasmarkt vormt de aftrap.

Schaarste aan Nederlandse melk
Mark Voorbergen (Voorbergen Consultancy) wordt door Marjoleine Bartels-Arntz geintroduceerd als eerste spreker en tevens dagvoorzitter. Mark Voorbergen houdt zich – naar eigen zeggen - vooral bezig met het uitzoeken van strategische implicaties. Hij duikt meteen in het diepe met de constatering, dat de zuivel een driejaars-varkenscyclus kent, uitgaande van de melkpoeder- en boterprijsontwikkeling. Dat zou inhouden, dat in 2019 weer een dieptepunt bereikt zal gaan worden. Daar ziet het echter begin 2018 nog niet naar uit. Vraag en aanbod lijken wereldwijd redelijk in evenwicht. De melkprijzen zijn op niveau, maar geven geen aanleiding tot risicovolle groei-investeringen. Belangrijke zuivelimportlanden (China, olie-exporterende landen) zetten in 2018 nog een tandje bij. Voor de EU-uitvoer blijft de sterke euro een belangrijke handicap en dat in een jaar, waarin een forse exportinspanning wordt gevraagd, aldus Voorbergen. Grote macroshocks (zoals in het verleden droogte in Australië, een Russische handelsboycot of het afschaffen van de quota in de EU) lijken op dit moment afwezig.

Continue Reading

De complexe wereld van gefermenteerde zuivel – Najaarssymposium 2017

Bij CSK Food Enrichment op bezoek
Omgeven door relevante relaties heeft CSK Food Enrichment haar R&D activiteiten kort geleden in het Gebouw Plus Ultra van de Wageningen Campus ondergebracht.
Met genoegen introduceerde Wilco Meijer – directeur R&D van CSK – dan ook de nieuwe onderzoekinvulling bij de deelnemers aan het najaarssymposium van het Genootschap op donderdag 2 november 2017.
CSK is in 1905 opgericht door 600 zuivelcoöperaties voor de productie van met name stremsel en kleurstoffen zoals bètacaroteen. In de jaren zestig volgden de kaascoatings en in de jaren zeventig werd daar de zuurselproductie aan toegevoegd.
Gedurende vele jaren werd er op het terrein van het NIZO in Ede (samen)gewerkt. Nu is de productie nagenoeg geheel in Leeuwarden geconcentreerd en het onderzoek dus naar Wageningen overgebracht.
CSK ziet zich als de leidende ingrediënten-leverancier voor de zuivelindustrie in Europa. Met een omzet van > € 62 miljoen en 200 FTE werknemers.
CSK heeft verkoopkantoren en voorraadbeheer in Polen, Frankrijk, Hongarije en de Verenigde Staten van Amerika.

Continue Reading

Secretariaat

Natalie Hotrum

NIZO food research BV
Postbus 20
6710 BA Ede

 

e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Redactie

Willem van Middendorp


e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lidmaatschap

Voor slechts 20 euro per jaar bent u lid van Het Genootschap.

  • Toegang tot het besloten gedeelte van de website;
  • Deelname aan symposia tegen gereduceerd tarief;
  • Ontvangen van onze periodieke nieuwsbrief.

Interesse? Meld u aan bij de secretaris!